#coixinet.com
La G de colors
LGdC 07. Ha retrocedit el català als resultats de cerca de Google?
0:00
-8:14

LGdC 07. Ha retrocedit el català als resultats de cerca de Google?

En Nadal no descasem però farem un episodi més curtet. Ací teniu La G de colors, capítol 7

Nous rumors sobre la gama de Pixel

Segons publica un leaker a Twitter, el Pixel 8 podria tindre una nova càmera que permetria un mode HDR capaç de capturar simultàniament una imatge fixa i l'altra en moviment per evitar efecte mogut. En l'actualitat aquesta caràcterística es du a terme de manera seqüèncial. Al passar a ser paral·lela incremetarà la velocitat amb la que funciona la càmera.

I no deixem el Pixel 8 perquè segons publica Android Authority el nou telèfon de Google seria més petit que l'actual.  També parlen d'un proper Pixel plegable que costaria vora 1800 dòlars.

I seguim amb rumors, però aquesta vegada sobre la tauleta Pixel Tablet, i es que segons el mateix leaker a Twitter, hi hauria una versió pro de la tauleta de Google, que competiria amb la gama iPad pro d'Apple.

Google Lens prompte podrà desxifrar què posa a les receptes escrites a mà

Segur que vos ha passat tindre una recepta a la ma i ni vosaltres ni el farmacèutic ser capaços de saber què posa allí. Bé això es dóna cada vegada menys gràcies a les receptes electròniques, pero encara es dona a la sanitat privaad. Doncs bé, segons publica 9to5Google, Google Lens ha estat entrenat per desxifrar aquestes receptes. De moment s'ha presentat a l'Índia, però esperem que estiga disponible a nivell mundial.

Ha retrocedit el català en les cerques de Google?

D'un temps ençà hi ha un certa sensació generalitzada de que els resultats de les cerques en català a Google retornen majoritàriament resultats en castellà i releguen els resultats en català a les darreres posicions, fins i tot si tenim configurat el nostre dispositiu en català, tenim el català com a primera preferència al navegador i tenim el català com a preferència a la configuració del nostre compte de Google.

Aquest fet s'ha tornat a posar de relleu gràcies a Softcatalà i a un article publicat a Vilaweb.

Tal i com especifiquen a Softcatalà, en aquest cas i mentre aquesta situació se soluciona, cal:

🟢 No fer clic al primer resultat de la cerca de manera automàtica.
🟢 Triar, encara que estiga més avall, el resultat que està en català.

Val a dir que els resultats que obtenim per part de Google tenen una gran component personal i per tant els resultats seran prou diferents d'uns usuaris a altres. Jo he fet algunes proves de cerca a Google.cat des d'un Chrome OS configurat en català i els resultats han estat prou dispars.

Per exemple: a la cerca “Desenvolupament amb javascript”, tots els resultats que he obtingut han estat en català. Hi ha que tindre en compte que jo sóc programador i com a tal la majoria de cerques sobre programació les faig en anglès, per tant podríem dir que ací el factor personal no ha afectat als resultats.

En canvi la cerca “Rumors sobre iPhone 15” no ha tret cap resultat en català. Almenys fins a la pàgina 7 que és quan he deixat de seguir perquè han començat a sortir resultats en portuguès. M'he assegurat que existeixen resultats en català per a aquesta cerca usant els filtres d'idioma. Al dir-li “Mostra'm només resultats en català”, sí que han eixit els resultats.

La cerca “coses a fer amb nens a València” m'ha retornat els 2 primers resultats en català, els llocs 3, 4, i 5 en castellà i la resta en català.

Vull dir amb tot això que és possible que els resultats en català hagen baixat per a molta gent, però resulta molt de difícil de valorar amb resultats tant dispars i que varien de persona en persona i de cerca en cerca. Cal estar no obstant atents si tanta gent s'està queixant del mateix,

0 Comments
#coixinet.com
La G de colors
El podcast setmanal sobre Google i la tecnologia en general